donderdag 29 augustus 2013

Reuze Roze Koek

Roze koeken..... *slaakt een zucht* dat is hier in huis een "big deal" zeg maar, mijn man is er helemaal bestorven van en zou een pak zonder moeite in een keer leeg eten....
Ik daarentegen geef meer om mergpijpjes maar goed verschil moet er wezen ;-)

Om mijn lief eens te verrassen heb ik een Reuze Roze Koek gemaakt.... hij is niet zo roze als die in de winkel, maar ik heb het basic gehouden zodat mijn zoontje deze ook kan eten zonder als een dolle stier door het huis te rauzen :-)

Ingrediënten:

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram bloem (met het bakken van gebak gebruik ik patentbloem)
  • 200 gram witte basterdsuiker (gewone kristalsuiker kan ook maar ik hou van de smaak van basterdsuiker als ik wat bak)
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • frambozenlimonadesiroop 3 op 1 aangelengd (3 eetlepels siroop met 1 eetlepel water)
  • 300 gram poedersuiker
Verder heb ik de oven voorverwarmd op 175 graden Celcius, een grote ronde bakvorm (kan ook een taartvorm zijn met opstaande rand), een mixer en een mini-garde (dit kan ook gewoon met een vork, maar goed ik heb er eentje en gebruik die nou eenmaal graag, hihi)

Let's do this :

Zet de benodigdheden allemaal afgewogen klaar en zorg dat de oven aan het voorverwarmen is.
Klop de boter lekker luchtig en voeg er dan de suiker bij.
Voeg een voor een de eieren toe zodat deze in het beslag opgenomen kunnen worden. Ik heb het een keer gehad dat ik een ei brak op de rand van mijn beslagkom terwijl de mixer aanstond en toen kon ik opnieuw beginnen doordat er eierschaal in het beslag kwam, ik doe sindsdien het ei eerst in een bakje en daarna bij het beslag. Leer van mijn wijze les ;-)

Als het ei is opgenomen kieper je de bloem erbij, zet wel eerst de mixer in de laagste stand anders is heel je keuken wit!! als het een mix is, nog even een minuutje op de hoogste stand doorkloppen.
Neem nog een klontje boter (een pakje is vaak 250 gram, dus ik weet dat je nog wat over hebt haha) en smeer daar de bakvorm mee in. Ik doe de boter altijd even smelten in de magnetron, of gebruik bakspray, maar gewoon een klontje kan ook! wat je fijn vind.... niks moet :-)
Beslag in de vorm en even aankloppen in de bakvorm door het blik "zachtjes!" op het aanrecht te tikken zodat het beslag zich verspreid in de vorm.
In de oven voor ongeveer 30 minuutjes, eerst even checken met een satéprikker voordat je hem er daadwerkelijk uithaalt, alle ovens zijn anders! Is de prikker schoon? dan mag je hem eruit halen.



 Ik laat de cake op een rekje koelen, maar ik haal hem ook meteen uit de vorm... lukt dit niet, of vind je dat niet handig dan moet je het zeker niet doen...ik heb het echter een keertje gehad dat ik mijn cake er niet meer uitkreeg toen de vorm koud was, dus sindsdien neem ik geen risico en haal ik hem eruit zodra dit kan. Zet hem dan wel op een rekje anders gaat de onderkant "zweten" en dan krijg je kleffe cake :-(
Als de cake is afgekoeld leg ik hem op een bord en maak ik de glazuur.



Doe een beetje van het limonademengsel in een bakje en voeg daar langzaamaan iedere keer wat poedersuiker aan toe, het glazuur moet langzaam van je vork druppen dan is de dikte goed. Je hebt aardig wat poedersuiker nodig om het goed dik te krijgen dus wees voorzichtig met je limonade toevoegen!
Je schenkt het glazuur op je cake en verdeelt het met een spatel, mes, of achterkant van een lepel over de cake en laat de glazuur hard worden.
Enjoy!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten